MENU ONS VERHAAL

Quinta do Passadouro - Pinhão, Portugal

De Quinta do Passadouro dateert uit de 18e eeuw en was altijd al vermaard om zijn portwijnen. Het domein is gelegen in de topregio Cima Corgo nabij het dorpje Pinhão.

Het extremere klimaat - heet overdag, maar heel koude nachten - maakt dat de druiven er trager rijpen dan in de andere regio’s van de Douro. Dat resulteert in oogsten van de hoogste kwaliteit. Traditioneel komen de beste vintage en late bottled vintage porto’s van de gerenommeerde porthuizen dan ook uit dit gebied.

Vanwege de steile hellingen van leisteen en de geringe breedte van de terrassen, kunnen de druiven er alleen met de hand geplukt worden.  De wijnmakers werken bovendien bio-minded en dragen duurzaamheid hoog in het vaandel.  Dit resulteert in wijnen van een hoog niveau.  Op de Quinta zelf staan er ook nog  amandelstruiken, olijf-, sinaasappel-, kriek- en vijgenbomen en er worden ook vele groenten in de eigen moestuin verbouwd.

 

Ontdek hier de Portugese wijnen van de Quinta do Passadouro >>


Domein  Quinta do Passadouro
Appellation  Douro
Regio  Cima Corgo
Vallei  Vale de Mendiz
Druivensoorten   Tinto Roriz, Touriga Nacional, Touriga Franca
Pluk  Manueel
Ondergrond  Leisteen
Oppervlakte  32 ha
Wijnmaker Jorge Borges
Adres Lugar do Passadouro, Vale de Mendiz - 5085-101 Pinhão - Portugal

Bezoek de Quinta do Passadouro

Bent u in de buurt? Of plant u een wijnreis in de Dourovallei, breng dan zeker eens een bezoek aan de Quinta do Passadouro. Wij ontvangen u graag voor een degustatie, Indien gewenst gecombineerd met een verfijnde lunch.Reserveren is daarvoor wel noodzakelijk. Zo kunnen we uw bezoek optimaal voorbereiden en voorkomen we dat u voor een gesloten deur zou staan. Stuur ons daarom een e-mail met

- de gewenste datum
- het aantal personen

- uw contactgegevens

Laat ook even weten of u alleen komt voor een degustatie of ook wilt blijven lunchen.Klik hier om ons een mail te sturen met uw aanvraag voor een bezoek aan de Quinta do Passadouro

De wijnmaker

Jorge Borges, gepassioneerd wijnmaker

Jorge Borges is gepokt en gemazeld in de wijnmakerij. In zijn eigen familie gaat de wijntraditie meerdere generaties terug en ook zijn echtgenote, Sandra Tavares da Silva, is een getalenteerde oenologe. In de sector vormen ze op dit moment hét droomkoppel van Portugal. Beiden werken voltijds als gepassioneerde wijnmakers, maar vinden daarnaast toch nog de tijd voor een aantal succesvolle nevenprojecten.

Al tijdens zijn studies aan de universiteit leerde Jorge de finesses van het vak bij de Quinta Fojo en de Quinta da Manuela. En toen hij in 1999 begon te werken met Dirk van der Niepoort, vormden ze meteen een van de meest creatieve, revolutionaire en verfrissende teams die de Douro ooit kende.

Het was dezelfde Dirk van der Niepoort die Dieter Bohrmann de weg naar de Quinta do Passadouro toonde. En die het domein samen met Dieter weer op de kaart zette dankzij een bijzonder geslaagde eerste eigen vintage.

Tussen Dieter en Jorge klikte het meteen. Het stond dan ook in de sterren geschreven dat die laatste de kans om helemaal zijn eigen ding te mogen doen met beide handen zou grijpen. De botsing die dat veroorzaakte tussen Niepoort en Bohrmann kwamen beide sterke karakters later wel weer te boven.

Jorge Borges respecteert waardevolle tradities maar staat open voor innovatie. Als wijnmaker beseft hij maar al te goed dat de kost voor het traditioneel treden van de druiven met de voeten enorm is in vergelijking met de kost van de moderne persen. Maar voor Jorge Borges kan je alleen zo die unieke, zachte stijl van wijn produceren, met een maximale extractie van smaak zonder het breken van de pitten, waardoor die hun bitterheid zouden vrijgeven.

Als zoon van de Douro kent hij als geen ander het ‘tannische’ karakter van de vele inheemse druivenrassen. En hoe zorgvuldig hij daarmee moet omgegaan om een evenwichtige wijn te produceren. Rijpheid en zuurtegraad van de druiven zijn daarbij cruciaal. Hij zal dan ook niet aarzelen om desnoods twee derde van de druiven op te offeren om op het moment van de oogst zeker te zijn van een optimale skin-to-juice ratio. Kwaliteit staat bij Borges ver boven kwantiteit.

 


Andere bezoekers namen ook een kijkje op

Domaine Bohrmann in Meursault, Frankrijk

de wijnen van Domaine Bohrmann

 

 

 

Ambachtelijk gemaakt voor mooie momenten, te drinken met verstand.